maanantai 7. heinäkuuta 2014

Pame ston italo!

Maailman parasta jäätelöä saa italialaiselta, apo ton italo, Hanian Halidon kadun kirkkoaukion laidalta. Ei mitään käsitystä, mikä jäätelöbaarin nimi on, paikka kulkee nimellä italialainen. Kuhina käy koko päivän, mutta alkuillasta on ihmisiä tungokseen asti.

Kaikki, siis kaikki, Hanialaiset osaavat tien sinne, vähän kuin Roomaan vain konsanaan. Parasta (aina oikeassa olevan kirjoittajan mielestä) on pistaasipähkinäjäätelö - se maistuu todella oikealta pistaasilta eikä esanssilta. Tummasuklaajäätelö on kuin söisi jäädytettyä tummaa suklaata suoraan suklaalevystä ja persikkajäätelö maistuu tuoreelle persikalle, kuten myös mansikkakin. Ihan uskomaton makuelämys.Tämä on taatusti tuoretta tavaraa.

Ja mikäs sen mukavampaa kuin istuskella aukion laidalla jäätelö kädessä ja katsella lasten leikkejä. Meillä nämä jäätelönsyönnit vaan tuppaavat aika myöhäisiksi, usein saavumme jäätelölle vasta 23.00 jälkeen. Onneksi Italos pitää ovansa auki meitä myöhäisiä herkuttelijoita silmällä pitäen:)

Italos loihtii uusia makuja lähes päivittäin.Vakiomaut pysyvät samoina illasta toiseen. Papukaija halusi joka ilta maistiaisen, josko uusi lempijäätelö löytyisi. Joka ilta hän kuitenkin päätyi mansikkaan.  Jäätelöbaarin rouvaa nauratti pienen papukaijan jokailtainen vääntö. Yhtenä iltana pieni mies valitsikin dulche con lecheä, eli toffee-kinuski jäätelöä. Siitäpä rouva vasta riemastuikin. "ox, den dialekse fraula o mikros, allakse gousto;" (Mitä? Pieni mies ei halunnutkaan mansikkaa, mieli muuttui).

Viimekesänä muuten osuimme samaan aikaan jäätelölle kun kirkossa alkoivat häät. Voi sitä juhlahumua ja menoa. Ja öisin kirkon aikaa näyttävä kello on valaistu siniseksi. Mikä ihmetyksen paikka pikkuapinan mielestä!

Papukaijan lempitouhua aukiolla on juosta kirkon etuovelta ramppia alas ja täysiä aukion toiseen laitaan. Ja istuskella patsaan reunakivetyksellä. Katolinen kirkko on aukion toisella laidalla Halidon kadun reunalla ja ihan vieressä arkeologinen museo (joka on upea).

Kaikille siis jotain.

 


Pitääpä vielä mainita, että Hanian keskustaan on auennut uusi italialainen jäätelöbaari, Halidon kadulle. Tämän tarjoamat kylmät herkut eivät kuitenkaan yllä maultaan aidon ja alkuperäisen Italoksen tasolle:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti