lauantai 2. elokuuta 2014

Hanian parhaat tavernat ja muut

Ruokahan on melkein niitä tärkeimpiä asioita, jota me kaipaamme kotona Suomessa (no okei okei, ensimmäisenä tulevat KAVERIT ja SUKULAISET, totta kai). Toki täältä Suomestakin saa aika lailla samoja raaka-aineita, 5 kilon mustekalasta juustopiirakoihin, tsipoura-kalaan ja souvlakiin. Mutta ei se silti ole sama asia. Maku on aina hieman erilainen ja varsinkin kotona sähköhellalla on vaikea vaikka grillata mustekalasta herkullista.


Siksipä ajattelin esitellä muutaman lempitavernani Hanian keskustassa. En lähde nyt ollenkaan laajentamaan tätä listaa Hanian ulkopuolelle, sillä aihe on loputon (ei pidä unohtaa kuitenkaan Ravdouxan mamman kalamarakioita tai Marathin Patrelantoniksen sardiineja).

Splanzian puolelta Hanian vanhaa kaupunkia löytyy minun korttelit. Turistisella puolella vanhaa kaupunkia en käy syömässä kuin ihan muutamassa harkitussa paikassa. Venetsialaisesa satamassa en ikinä (no EHKÄ voisin mennä Monastiriin syömään, jos haluaisin hieman fiinimpään paikkaan, ainakin talvella). Kahvilla tai lasillisella käymme siellä välillä. Perustan valintani omaan kokemukseen; ajalta, kun asuin Haniassa ja lomamatkoilta, ystävien kokemuksiin, suosituksiin, sekä testaamalla viimevuosina uusia paikkoja. Jotkut vanhat supersuosikit eivät enää iske, kun taas uusia loistavia paikkoja on avattu pilvin pimein.

Nyrkkisääntönä on se, että jos tavernassa on enemmän turisteja kuin paikallisia syömässä, en astu jalallani (riippuen tietysti kellonajasta; turistit syövät usein hieman aikaisemmin kuin paikalliset:) Meidä ruokaan liittyvä karkea aikataulu on seuraava:  Aamupala syömme 9-11 välillä, lounasta 14-16 välillä ja illalla lähdemme aikaisintaan 21.00 tienoilla syömään. Lapset (kuten aikuisetkin, hahaha) toki syövät sitten välipaloja, jäätelöä, hedelmiä, paksimadeja (korppuja, erityisesti paksimadi eneladi on meidän suosikkeja) sun muuta päivän mittaan, mutta tuollainen karkea aikataulu meillä on. Mistä ei millään lailla pidetä kiinni:) Harvoin meillä oikeastaan on mitään kunnon päivärytmiä lomalla - mennään kun halutaan ja tullaan kun tullaan. Lapsille on usein evästä kassissa, juustopiirakkaa, munkkeja, hedelmiä, sipsejä tms. Joista toki me aikuisetkin verotamme osan:)

No sitten asiaan.. 

 

Paikat eivät ole missään nimessä paremmuusjärjestyksessä vaan kirjoittelin niitä sitä mukaan kun mieleen tuli.



Ydragogeion -superhyvä fava, hyvä dakos. Lammaspiirat välillä huippuja. Perunat erittäin hyviä.  Paikka sijaitsee Splanzian aukion takana, Rousou Vardoumpalta aukeavalla pienellä aukiolla. Täällä muuten juhlimme Ukko-kullan synttäreitä. Kakun olin tilannut yhdestä parhaista konditorioista Sketi Glyka -nimisestä paikasta. Se taas on Eisodionilla, kujalla, joka alkaa Karaoli kai Dimitriou kadulta. Kakku oli suussa sulavaa:) Suklaata ja suolaista kinuskia:) Ydragogeion tarkoittaa muuten jonkinlaista vesitankkia tai akvaduktia.

Ruokaa odotellessa on hyvä leikkiä kotia muiden ravintolassa olevien lasten kanssa.




Sardellaki - kaikki oli hyvää. Jos jotain pitää mainita, niin kalamarakiat ja grillattu mustekala. Daskalogianniksella. Ulkopöytiä on aika vähän ja ne ovat aika pieniä myös.


Siinä samalla Daskalogiannis kadula on muuten ihana uusi kirjakauppa Mikro Karavi. Vaikka ei sieltä nyt ruokaa saakkaan, kannattaa kurkata sisään:)



Glossitses - fava oli oikein mainio, päällä oli karamellisoitua sipulia tuoreen sijasta. Sardiinit ovat super. Akti Enoseoksella eli siellä kalasatamassa. Nuorekas paikka, ja ruoka on tooosi hyvää.

Apokoronas - mprisoladiko, eli paikasta saa vain kyljyksiä (porsas ja nauta), paidakia lampaasta, kalamaki tikkuja, porsaasta, perunoita, tzatsikia ja salaattia. Kanaa tai lämpimiä kasvisruokia tuolta ei saa:) Ikinä en näiden vuosien aika ole muuten nähnyt muita turisteja siellä illalla, mutta paikka on täynnä kreikkalaisia joka ilta. Apokonoroulla, aukisin vain illalla.


Kormoranos - paras fava, gavros ihanaa - kalamarakioita ei kannata tilata. Kivalla paikalla Theotokopoululla, kävelykadulla, jossa lasten on turvallinen oleskella. Pikkuapina iski kynät ja paperit maahan ruokailun jälkeen ja aloitti taiteilun. Viereisen pöydän lapset kaiholla katselivat neitiä-he itse eivät saaneet sotkea vaatteita tai tehdä jotain noin "radikaalia".  Kormoranos on muuten myös leipomo, joten usein aamuisin hipsimme sinne hakemaan rusinakierrepulla tai jotain muuta herkkua. Ravintolalla on kaksi tilaa, melkein vastakkain. Toinen on leipomon puoli, toinen ravintola. Kummastakin saa kuitenkin tilata kummankin tuotteita, sama ravintola kun on.

Thalassino ageri - Kuulemma Hanian paras kalataverna. Hieman Koumkapin ulkopuolella Halepassa. Emme ole käyneet, ensi vuonna varmasti menemme. Hieman kallimpi, mutta ilmeisesti myös erittäin hyvä. Netti sivut löytyy.

Halkina Akti Tompazilla, veden äärellä. Hyviä mezeitä, varsinkin simpukat ja jättikatkaravut valkosipulisessa kastikkeessa. Live kreetalaista musiikkia usein. Enimmäkseen paikallisia. Pöydät ovat superpienet ja hinnat nousseet. Silti käymisen arvoinen paikka. Viereiset kahvilat ja baarit paikallisten suosiossa ja itsekkin siellä välillä istuskelimme.


Tamam on yksi niistä turistivanhanaupungin tavernoista jossa kannattaa vierailla. Itse miellän sen talviravintolaksi, enkä yleensä kesällä siellä käy, mutta hyvä on.

Time out- pikaruokala on vakio pysähdyspaikkamme kun tulemme uintireissuilta bussilla. Se on sopivalla paikalla paikallisbussien päättärillä Platia 1866 aukion laidalla ja KTELliäkin (eli paikallista matkahuoltoa) lähellä. Ihan perussettiä, souvlakia ja sellaista, mutta lapset rakastatat paikan (perus)kananugetteja ja pita-souvlakitkin ovat ihan hyviä. Jugurtilla tietenkin:)

Agoran eli kauppahallin sisällä olevat mageireiat eli lounasruokalat ovat myös erihyviä. Magireyta, eli moussaka, mpamiesv(okra tomaattikastikkeessa), gemista (täytetyt tomaatit ja paprikat) etc on tarjolla, kuten tis wras (sillä hetkellä kokatut) - kalaa, mustekalaa sun muuta. Käväisimme taas tänäkin vuonna yhdessä niistä, ja mustekala oli superhyvää.

Kalasatamassa eli Akti Enoseoksella on perinteisiä kalaravintoloita. Ta Neoria ja Apostolis ja Stelios testattiin taas (yllä mainitun Glossitseksen ohella). Valinta perustui paikallisten määrään ja perinteeseen. Hyviä kaikki. Kalasataman viimeiseen ravintolaan emme mene ikinä, kuulimme kerran vahingossa, kun kuljimme takakujalla, kuinka kokki läksytti apulaisiaan hygieniasta ja no, ei siitä sen enempää. Emme mene sinne.

Nea horassa on useampi hyvä kalasatama, sekä erittäin hyvä souvlaki paikka muistaakseni Samuel Howe kadulla (poikkikatu rannalta) Paikan rouva käväisi kerran kotonaan keittämässä makaronit
pikkuapinalle, kun muu ei kelvannut neidille:).


Kouzina Epe on lounaspaikka Daskalogianniksella ja hyväksi haukuttu. Sinne emme kerenneet, mutta ehkäpä kannattaisi testata.







Splanzian aukiolla, Platia 1821, on monta kahvilaa ja mezedopoliota. Familia oli hyvä, perunat ja dakos erinomaiset. PIkkuapina nautti maalaismakkaroista kovasti. Aukion viimeisestä paikasta sai hyvää "kengänpohjaa" eli seepiaa, paikka on varsin suosittu paikallisen nuorison keskuudessa. Mukava aukio syödä tai kahvitella.

Kirkonkellon lyönnit kirsikkana päällä, papukaijan lempihetkiä.



Aukiolla on paljon isoja puita, jotka melkein suojaavat sateen sattuessa. Papukaija kuitenkin halusi extra suojaa pikkusiskon rattaiden aurinkovarjosta:)


Ruoan jälkeen on hyvä leikkiä muistipeliä vaarin kanssa. Sitten taas jaksaa eteenpäin:)


Kallergonilla on muutama suosittu paikka nuorten kreikkalaisten keskuudessa, mm. Baraki ja Souxoumouxou (testattu pari vuotta sitten, silloin oli hyvä, ja lapsiystävällinen mm.lasten omat matalat vessanpytyt:).

Sifakalla on uusiki tzipouradiko ja italialainen ravintola (kuulemma hyvä).

Mpotiella muutama mukava paikka, ja yksi kohtuullinen souvlakeri. Myös Kouturouki on kiva siinä Mpotien ja Episkopoun välisellä kujalla. Aikoinaan siinä oli ihana pieni taverna, mutta omistajat vetäytyivät eläkkeelle. Harmi.



Ntalianilla on monta hyvää ravintolaa ja ihana suklaa-kahvila. Polytexnion on taidepaja, kahvila, lapsille myös omia työpajoja ja ohjelmaa. Ostimme upean käsin maalatun lampun lasten huoneeseen täältä pari vuotta sitten.




Souvlakipaikkoja - eli pita paikkoja Haniassa on paljon. Souvlaki (Ateenassa), sandwich (Thesalonikissa), tylixto, pita gyro - rakkaalla lapsella on monta nimeä- on perus ruokaa Kreikassa, joten souvlakipaikkoja on paljon.

Hanian paras on pieni, yhdellä syrjäisellä kujalla, johon en osaa ketään neuvoa. Paikka menee kiinni kun gyro - varras (josta lihaa leikataan souvlakin sisään) on loppunut, joten 12-15 mennessä paikasta myydään ei oota. Muita paikkoja on paljon.

Time out, Kypros uudella puolella, melkein Agoraa vastapuolella ( + useita muita ns. uudella puolella kaupunkia). Agoran portailla uusi (emme testanneet), Mpotiella hyvä, Daskalogianniksella yksi, jossa muutakin, mm. grillattua kanaa. Ihan ok. Venetsialaisessa satamassa ainakin yksi, samoin Halidonilla. Ei ihmeellisiä. Ladokolla Ntalianilla, ihan ok, mutta ei mikään superhyvä.

Halidonin varrella olevan kirkon takana olevalla pienellä platialla on monta ravintolaa. Niistä ainoa maininnan arvoinen nykyisin (vanha kunnon Konstantinoupoli kun on suljettu) on Souvlaki art. Tämä paikka on siitä hassu, että joka toinen vuosi se on suljettu, sitten taas auki, välillä hyvä, välillä huono. Nyt se oli hyvä, ja feta, psimmeno psomi (paistettua leipää), vähän öljyä, oreganoa ja suolaa, oli nautinnollinen ateria tässä paikassa:)  Nea Horassa hyvä. No onhan noita:)

Kahviloista voisin mainita tietysti Starbucksin, hyvää kahvia, vaikka ei kreikkalainen olekkaan.


Anemos  Akti Tombasin alussa on paikallisten suosiossa, kiva paikka ja talvellakin auki.





Koumkapin koko ranta on täynnä kahviloita, ihan lopussa yhdessä oli ihania vohveleita ja riippumattoja:) Aikoinaan Koum Kapi oli täynnä hyviä kalatavernoja, sittemmin se oli Hanian yö- ja iltaelämän keskus, täynnä kahviloita. Ranta koki inflaation muutama vuosi sitten, mutta kyllä siellä edelleen riittää ihmisiä. Taitaa olla rantakadun uusi tuleminen edessä, sen verran siellä oli tänä vuonna meininkiä.




Muuten Koum Kapista pääsee myös kätevästi uimaan. Kadulta on säännöllisin väliajoin portaita alas mereen. Siellä näkee paikallisia rouvia usein uimassa. Ihan toisessa päässä on hieman rantaakin, ainakin tyynellä ilmalla.

Kipos totta kai. Vanhan ajan tuntua. Siitä pian oma bloggaus. Kipos löytyy Tzanakakin varrelta.

 Agoran edessä mukava levähdyspaikka. Ei mikään ihmeellinen paikka, mutta ollut siellä iät ja ajat, ja kahvilasta käsin on kiva seurailla Agoran edustan elämää.

Italos Halidonilla, parasta jäätelöä. Siitä lisää tässä.

Akti Enoseoksen päässä on pursiseuran kahvila, kiva paikka ja siitä on helppo jatkaa matkaa majakalle.

Tzanakakilla on muuten myös yksi uusi kahvila, jossa on lastenhoito järjestettynä. Kahvilan sisällä on leikkialue ja ohjaajat. Lapsen jättäminen sinne maksaa muutaman euron, mutta ainakin vanhemmat saavat kerrankin istua kahvilan terassilla ja juoda kahvin rauhassa ilman keskeytyksiä. Lapsillekkin tarjoillaan mehua ja jonkinlaista pullaa tai kakkua.


Mukavia kahviloita on vielä vaikka kuinka paljon, joka paikassa. Mielelläni ottaisin vastaan myös ehdotuksia uusista paikoista (tavernat, kahvilat, mezedopoliot, souvlakerit jne), mitä testata ensi vuonna!


Haniassa, Nea Horassa muuten viettetään Giorti Sardellas aina alkusyksystä, yleensä syyskuun alussa. Nea Horan rantakatu täyttyy ihmisistä, ravintolat ovat tupaten täynnä, kaikenlaisia krääsä kauppiaita on joka paikassa. Papit saarnaavat mikrofoniin, tanssiesitykset ja laulu katkovat niitä ja Dimos Hanion, eli Hanian kaupunki, tarjoaa rannalla kaikille paistettuja sardiineja, leipää ja viiniä. Meno on hurjaa ja hauskaa. Merelle on lähettetty tulia, laivoja jouluvaloihin kietoutuneena, on ilotulitusta jne.




Olipa Haniassa muuten suomalainenkin kahvila, ainakin yhden kesän. Sieltä sai ruisleipää ja lukea suomalaisia lehtiä. Mitä sille sitten tapahtui, en tiedä. Nykyisin paikalla on hörhelökahvila.


Niin ja siis, nämä ovat minun mielipiteitäni, eikä kenenkään tarvitse olla samaa mieltä:) Tavernoissa syön aika lailla samoja juttuja päivästä toiseen, Horiatiki (kreikkalainen salaatti), fava (paputahnaa), dakos (korppua, tomaattia ja mizithra juustoa), tzatsiki, saganaki (paistettua juustoa), dolmades ja  kolokitanthus (vininlehväkääryleitä ja täytettyjä kesäkurpitsan kukkia), xtapodi (mustekala), kalamaraki (kalamari mustekala), patates (ranskalaiset), sardella psiti (grillatut sardiinit), gavros/marida/atherina tiganiti (paistetuja pikku kaloja), garides (katkarapuja), mydia (simpukoita), ja joskus joku mosxarisio mprisola (naudan kyljys) tai kotopoulo (kanaa) tai souvlaki (pitaleivän sisään kääräisty lihaa, tomaattia, jugurttia, perunoita). Joten ravintoloiden arviotkin perustuvat näihin ruokalajeihin, eikä esim moussakaan tai porsasvartaisiin:)


Ajatuksissani vaeltelen Hanian kujilla, nautin tuoksuista, lämmöstä ja metelistä. Olisipa ihana saada eteeni nyt lasi viiniä, hieman grillattua mustekalaa ja muutama oliivi:)






















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti